special fabrics

Articolele de imbracaminte de exterior, mai ales cele de iarna, contin un material interior care protejeaza impotriva vantului si contribuie la impermeabilizarea impotriva umezelii sau  apei. Uneori, producatorii folosesc tesaturi speciale inteligente pentru acest material de protectie.

Insa acest material izolant este foarte sensibil la caldura si se va mari sau se va micsora la temperaturi de peste 90 grade Celsius si chiar exista riscul sa se rigidizeze sau sa se topeasca, desi la uscarea de dupa curatarea uscata, nu se ating in mod normal aceste temperaturi.

Geci de iarna, canadiene, costume de ski si de motor

Toate au nevoie, la un moment dat, de curatare. Atunci cum se poate preveni deformarea sau denaturarea lor?

Riscurile apar in timpul finisarii cu abur, deoarece temperatura aburului este cu mult peste temperatura de contractie a materialului sensibil la caldura. De asemenea, caldura unui uscator de rufe dupa o curatare umeda acceptabila poate produce pagube similare.

Acest tip de deteriorare poate fi prevenit doar de catre producator, la confectionarea obiectului de imbracaminte, prin selectarea materialelor componente mai putin sensibile la caldura. Toate materialele utilizate la confectionarea unui obiect de imbracaminte ar trebui sa poata rezista conditiilor de utilizare preconizate si, ulterior, procesului de curatare  acceptabila, fara daune. Este imposibil pentru consumator sau angajatului de la firma de curatare sa detecteze prezenta componentelor sensibile la caldura la imbracaminte, in timpul receptiei, daca nu exista indicatii de curatare pe eticheta.

Cine este responsabil?

Deteriorarea se datoreaza utilizarii unui material component sensibil la caldura, care nu este potrivit pentru articolele care sunt curatate prin expunerea la caldura si finisare cu abur. Daca nu exista nicio restrictie de caldura sau precautiune pe eticheta de ingrijire, producatorul trebuie sa fie responsabil pentru utilizarea materialelor care nu pot rezista la niciun proces de ingrijire profesionala acceptabil, fara distorsiuni si contractii adverse.

Exista remedii?

Nu! Acest tip de modificare/deformare/distrugere este permanent. Asadar, fiti cu mare grija, pastrati si cercetati etichetele si tineti cont ca deteriorarea unui obiect de imbracaminte nu este mereu cauzata de procesul de curatare!