Lectia 1 despre #DragDeHaineCurate

Eticheta cu semne si informatii

Indiferent cata experienta ai intr-o spalatorie, si noi ne apropiem de un sfert de veac :), nu ne bazam NICIODATA numai pe cunostintele acumulate in urma manevrarii a milioane de haine, intotdeauna tinem cont de instructiunile de folosire si curatare pe care producatorii le ataseaza cu ajutorul unei etichete, la interiorul oricarei haine.

Situaţie tipică: aţi cumpărat un nou articol de îmbrăcăminte şi înainte de a-l purta, tăiaţi eticheta cu instrucţiunile de spălare. Asta este o prima si cea mai mare greseala, care va poate costa chiar haina insasi. Simbolurile trecute acolo sunt purtatoare de informatii pretioase pentru ca tu sa te bucuri de hainele tale, mereu curatate si improspatate, foarte mult timp.

Daca in trecut, hainele erau produse din bumbac,in, canepa,  lana, fibre simtetice sau amestec, acum tehnologia a avansat si avem amestecuri din cele mai neasteptate si inovatoare.

 

Să începem cu noţiunile de bază: eticheta

O spălare corectă este primul secret pentru ca îmbrăcămintea să reziste pe o perioadă mai mare şi să nu se deterioreze la prima spălare. Fiecare etichetă are un număr de simboluri care informează asupra metodei de spălare şi de îngrijire a hainelor.

Simbolurile principale

Eticheta împarte metodele şi etapele spălării, asociind fiecăreia câte un simbol diferit. Avem simboluri de baza:

  • Bazin: spălare cu apă
  • Cerc: Curăţare chimică
  • Triunghi: Înălbire
  • Pătrat: Uscare
  • Fier: Călcare

Simbourile pentru spălarea cu apă

Următoarele simboluri indică spălatul de mână sau spălatul la maşina de spălat şi se pot combina unul cu altul pentru a da informaţii mai detaliate. Important: linia indică întotdeauna necesitatea ca procesul de spălare să fie făcut pe modul delicat.

Simbolurile curăţării chimice

Următoarele simboluri sunt legate de curăţarea chimică şi pot fi combinate unele cu altele pentru a oferi informaţii mai detaliate.

Simbolurile pentru înălbire

Simbolurile pentru uscare

Simbolurile sunt specificate de folosirea punctelor care pot apărea în interiorul cercului: un punct indică faptul că uscarea se face folosind programul delicat; două puncte indică uscarea normală.

Simboluri pentru călcare

Simbolurile sunt specificate de folosirea punctelor care pot apărea în interiorul fierului de călcat.

Urmând instrucţiunile/recomandarile  producatorului, puteti păstra hainele noi mai mult timp, iar momentul spălării va fi unul de răsfăţ pentru haine, lenjerii, perdele, draperii etc.