Perdelele si draperiile

 

Casa noastra – atata vreme cat noi am decorat-o – ne oglindeste. Este dupa chipul si asemanarea noastra. Si daca locuinta ne este chipul, ne putem gandi la draperii si perdele ca la sprancenele casei – ceva aparent simplu si neinsemnat, dar care da expresia intregului ansamblu.

Orice vrei sa obtii de la o camera, cu perdele si draperii iti va fi mult mai usor. Vrei ordine? Alege perdele si draperii simple care vor da senzatia de ordine. Daca ai peretii colorati, poti folosi imprimeurile. Poti alege tesaturi simple, mate, discrete, in tonuri naturale. Ideea este ca ai de unde alege pentru a crea orice tip de ambient: romantic, contemporan, modern, eclectic sau clasic.

Materialele din care sunt facute draperiile si perdelele sunt, de regula, pretioase. Si au doi inamici de temut: soarele si caldura din calorifere.

Inamicul nr. 1: soarele

Primul si cel mai de temut inamic este soarele. Razele sale distrug pigmentii din tesatura si imbatranesc urzeala pana la dezintegrare. De multe ori, la curatare, o draperie se destrama in fasii, iar culoarea se dilueaza conform faldurilor pe care le face in fereastra.

Inamicul nr. 2: caloriferul

Caldura emanata de calorifere afuma, imbacseste, deshidrateaza si imbatraneste tesatura si culorile ei. Acesta este unul dintre motivele pentru care curatarea perdelelor si draperiilor este bine sa fie facuta anual.

Ne bucuram mult atunci cand avem de curatat draperii si perdele. De fiecare data, gandurile ne zboara la curatenia exemplara pe care mamele si bunicile noastre o fac de sarbatori.  Caci numai o casa impodobita si curata poate primi cum se cuvine sarbatorile strabune.

Ca toate celelalte obiecte care ne treg pragul, draperiile si perdelele intra intr-un proces atent de evaluare si curatare.

In prima etapa, le inspectam cu grija si determinam gradul in care au actionat cei 2 inamici asupra textilelor.

In functie de tipul materialului si de gradul de uzura, stabilim pasii urmatori: desprafuim, spalam cu apa sau chimic, hidratam, tratam urzeala cu uleiuri esentiale, improspatam culorile, uscam mecanic sau natural, calcam – intotdeauna cu abur, improspatam cu Ozon si, la final, le trimitem inapoi in casele lor, sa-si bucure locatarii, sa protejeze si sa infrumuseteze caminele tuturor, mai ales acum, in prag de decembrie.

Va asteptam!