pata de cafea

 

Imediat dupa ce se termina vara (incluzand aici si primele zile din septembrie), centrele noastre sunt asaltate de haine si obiecte care inca poarta in ele energia solara, pozitiva, a locurilor prin care au fost purtate de oamenii porniti prin lume. Si ne cam dam seama pe unde s-au preumblat clientii nostri: sunt haine ce arata urme de mare si de ocean; haine care au fost purtate la party-uri sau in locatii de relaxare.

Oricare ar fi fost destinatia lor, hainele voastre se reintorc de la Total Wash curate, reimprospatate si pregatite de o noua calatorie!

E posibil insa ca fusta sau camasa ta preferata sa sufere un accident fix cand ai plecat in vacanta si noi nu mai suntem la indemana. Pentru astfel de momente si petele aferente, iata mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta in astfel de cazuri.

Bauturi   racoritoare

Petele provocate de bauturi racoritoare (precum limonada) se îndeparteaza prin spalare cu apa si o solutie de amoniac 10%. In cazul tesaturilor albe, daca mai ramane o pata colorata, aceasta se poate îndeparta usor, printr-o albire locala cu apa oxigenata. Petele de Coca-Cola sau Pepsi se tamponeaza cu benzina, se spala cu apa si detergent si se clatesc cu apa.

Bere

Petele de bere proaspete, de pe tesaturile de orice natura, se pot înlatura cu apa calda sau cu apa sarata (20 g sare de bucatarie la 1 litru de apa).

Petele vechi, cu exceptia celor de pe tesaturile de lina si matase, se umezesc cu apa curata si apoi se trateaza cu o solutie de amoniac 1%. Se freaca bine cu un tampon, apoi se spala cu apa.

Petele de pe tesaturile de lina se tamponeaza cu glicerina, apoi se sterge usor locul respectiv cu o tesatura flanelata înmuiata în apa. Ţesaturile de matase se curata cu alcool (20ml alcool etilic 70% la 100ml apa). Daca tesatura este alba, se poate încerca si cu apa oxigenata 10 ml/l.

Pentru îndepartarea petelor vechi de bere de pe tesaturile de orice natura se poate folosi un amestec format din glicerina, amoniac 10% si alcool etilic 70% în cantitati egale (3 parti dizolvate în 8 parti în greutate apa). De exemplu, un amestec obtinut din 20 ml glicerina, 25 ml amo­niac 10%, 30 ml alcool etilic 70% si 200 ml apa.

Cacao

Petele proaspete de cacao de pe tesaturile de orice natura se umezesc cu apa, apoi se freaca usor locul respectiv cu sare fina de bucatarie si putina glicerina, dupa care se sterge sau se spala cu multa apa.

De pe tesaturile albe (in, bumbac), petele proas­pete se pot înlatura printr-o spalare cu apa si detergenti adecvati, iar în cazul in care mai raman urme galbui, acestea se albesc cu apa oxigenata. In cele mai multe cazuri, petele proas­pete se înlatura cu solutii diluate de amoniac 5%.

Petele de pe tesaturile de lana si semilana se curata intai cu benzina, prin tamponare, apoi se spala cu o solutie de 1-2% amoniac, dupa care se limpezesc bine cu apa rece, in care s-a adau­gat putin otet (20ml otet la un litru de apa).

Petele mai persistente de pe matasurile colorate, matasuri artificiale sau acetat, se pot inlatura prin tratarea lor cu acid oleic, apoi cu benzina. Acestea sa mai pot indeparta si prin tamponarea cu glicerina, dupa care se spala cu multa apa.

Cafea

Petele de cafea au o culoare caracteristica maro-galbuie pana la maro-inchis. Petele proaspete se inlatura cu apa calda si detergenti. Petele vechi se tamponeaza cu glicerina, apoi cu apa calda si in final cu apa oxigenata. Se poate incerca si presararea de sare de bucata­rie peste pata umezita.

In cazul matasii colorate, se poate incerca inde­partarea petelor cu o solutie de acid lactic 5%, dupa care se spala bine cu apa. Petele de pe tesaturile de in, bumbac sau ma­tase artificiala se curata cu hipoclorit de sodiu. Daca solutia decoloreaza tesatura, sau daca pata se afla pe lana sau matase naturala, se clateste bine portiunea patata cu apa rece si apoi se aplica o solutie de apa oxigenata 3%, dupa care se spala cu multa apa.

Ciocolata

Petele de ciocolata se indeparteaza intai cu un cutit, prin raderea stratului de deasupra, apoi se degreseaza cu ajutorul unui tampon imbibat cu benzina, dupa care se curata cu o periuta. In cazul in care in locul petei ramane o aureola galbuie, aceasta se trateaza cu glicerina calda, se freaca usor cu un tampon, apoi se spala cu apa calda.

Daca petele s-au format pe tesaturi albe, ele se pot freca cu o solutie de 10% acid tartric si apoi cu o solutie de 20% piatra acra (alaun de po­tasiu), dupa care se spala cu multa apa.

Vacanta frumoasa!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.